COLOCVIILE ”GARABET IBRĂILEANU” – PRIMA EDIȚIE

 La inițiativa primarului orașului, d-l Gh. Tataru, în zilele de 24-25 mai 2012, în sala de festivități a Primăriei, au fost organizate Colocviile ”Garabet Ibrăileanu”, prilejuite de împlinirea a 141 de ani de la nașterea marelui scriitor, critic și istoric literar născut la Târgu Frumos.
           Evenimentul a fost organizat de Primăria orașului Târgu Frumos și revista Convorbiri literare. Cei mai renumiți și cunoscuți critici literari ai momentului au fost prezenți la Târgu Frumos: prof. univ. dr. doc. Gavril Istrate, Dan Mănucă – redactor șef adjunct la revista ”Convorbiri literare”, Cassian Maria Spiridon – redactor șef al revistei ”Convorbiri literare”, Lucian Vasiliu – ”Dacia literară”, Antonio Patraș, Vasile Spiridon, Adrian Jicu, Șerban Axinte, Emanuela Ilie, Marius Chelaru, Maria Carpov, Roxana Patraș, Constantin Dram, Valentin Talpalaru.
          Tema Colocviilor din prima zi a fost ”Garabet Ibrăileanu și actualitatea spiritului critic”. Publicul prezent la eveniment a avut ocazia privilegiată de a-l vedea și asculta pe  ilustrul profesor Gavril Istrate, ultimul student al lui Garabet Ibrăileanu și unul dintre cei mai mari lingvişti români, filolog şi istoric literar.
           Aflat la vârsta venerabilă de 98 de ani, profesorul emerit Gavril Istrate a ținut o prelegere de o oră  despre idolul său cultural Garabet Ibrăileanu. Prezența sa printre noi, mărturiile făcute despre Garabet Ibrăileanu, modul elogios în care a vorbit despre fostul său profesor ne-a transpus în epoca vremurilor de altădată în care valorile își aveau locul lor bine stabilit în societate. Ascultându-l, am stat practic de vorbă cu istoria.

În ziua a doua s-au ținut prelegeri pe tema ”Noua critică și literatura română contemporană„ . Rând pe rând, cei care au luat cuvântul – Constantin Dram, Antonio Patraș, Emanuela Ilie, Șerban Axinte –  au subliniat rolul important al educației; s-a pledat pentru a se citi cât mai mult, pentru că numai astfel putem ajunge la un nivel educațional în care putem face distincția corectă între valori și nonvalori. Doar așa vom reuși să eliminăm nonvalorile și din literatură, și din mass-media și din televiziune.
          Colocviile ”Garabet Ibrăileanu” s-au încheiat cu acordarea a două premii: un premiu pentru debut în critica literară, acordat d-lui prof. doc. Antonio Patraș, pentru volumul „Către o teorie a personalității”, și un premiu pentru întreaga activitate, acordat d-nei prof. doctor docent Maria Carpov.

Prin organizarea acestui eveniment, Târgu Frumos va apare de acum pe harta culturală a României, devenind astfel un pol de atracție pentru întreaga viața literară românească.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cafea cu taifas

Blog de carti

Cititorul de Cărți

Nu judeca o carte după copertă, citește-o!

Miscell@nea

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

Bookish Style

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

SemneBune

revistă dependentă de cititori deștepți

Recenzii filme si carti

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

Bibliocarti

Hrănește-te cu lectură!

Bookaholic

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

Bookuria

cu bookurie despre noutati editoriale si culturale

BlogdeCarti.Ro

Un blog cu si despre carti

BookMag

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

bookblog.ro

Just another WordPress.com site

%d blogeri au apreciat asta: