DAN PURIC la Targu Frumos

          Seara zilei de miercuri, 09.11.2011, a oferit târgoveților un adevărat REGAL DE FRUMOS . Casa de Cultură ”Garabet Ibrăileanu” Târgu Frumos a avut invitat de seamă pe cunoscutul actor, regizor, scriitor și  profesor DAN PURIC. Evenimentul a fost organizat de primarul orașului Târgu Frumos și administrația publică locală, care de mai bine de un an au făcut demersuri pentru a stabili întâlnirea cu Dan Puric.
          Într-o sală arhiplină, cu un public însetat de cultură, de spectacol, de frumos, profesorul Dan Puric a susținut conferința pe tema identității, a răspuns tuturor celor care au avut întrebări și a oferit cu drag autografe pentru ultima sa apariție publicistică, cartea FII DEMN!
         Vorbind despre identitate, Dan Puric a reușit practic să ne conștientizeze de valoarea noastră ca oameni, ca români, ne-a dat curaj în a merge mai departe cu propriul nostru EU, cu propria noastră identitate. Valoarea noastră supremă nu stă în bani, faimă şi putere, ci în ceea ce suntem.
„- Cine suntem, de fapt, noi, românii, în acest început al mileniului trei?
– Depinde cine intreabă. Dacă întreabă un vechi securist care încă mai fură din țara asta – îi răspundem că încă mai suntem o țară bună de prădat. Dacă întreabă rușii, le spunem ca suntem oricând pregătiți să facem o nouă gubernie. Dacă ne intreaba americanu’, îi spunem ca suntem port-avion în orice direcție dorește el. Daca ne întreabă Comunitatea Europeana, îi spunem că suntem un hypermarket fără nume, dar cu „branduri” multe… Și dacă mă întreabă un om cu suflet și cu credință în Dumnezeu, îi spun că suntem un neam suferind, nedreptățit, dar care se va ridica in picioare”.
           De asemenea, a răspuns cu drag la toate întrebările publicului, făcând divagații pe fel și fel de teme. Astfel, a vorbit de marii actori români: cum era Dem Rădulescu ca om și profesor, cum juca George Calboreanu,  Gheorghe Dinică, Constantin Tănase, adevărate genii ale scenei, care din păcate au trecut la cele veșnice. A subliniat că încă avem mari actori în viață, care-și fac cu toată dăruirea și pasiunea meseria. ”Îi mulțumesc lui D-zeu că-i văd pe Radu Beligan, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Ileana Stana Ionescu”.
Ne-a mărturisit și despre latura sa religioasă, cum l-a cunoscut pe părintele Iustin Pârvu, care a semnat și prefața la cartea CINE SUNTEM,  cum l-a întâlnit pe părintele Arsenie Papacioc.
          Publicul incandescent, care l-a ascultat cu evlavie pe Dan Puric, a râs de glumele lui – adesea amare -, s-a însuflețit la auzul îndemnurilor lui pentru cultivarea valorilor culturale naționale, pentru cinstirea memoriei celor ce au murit martiri în închisorile comuniste, în numele marilor valori ale ortodoxiei. Aplauzele au rasunat aproape fără întrerupere, benefice, ca ropotele de ploaie într-o gradina uscata de seceta.
           La final, scena  a devenit neîncapatoare pentru doritorii de  autografe, dar și pentru ai fi  mai aproape, ca sa-i poata vorbi lui Dan Puric, ca de la om la om. În seara aceea, în acele ceasuri binecuvântate, în sala Casei de cultură ”Garabet Ibrăileanu” Târgu Frumos, speranța că, înca, nu e totul pierdut, că se mai poate iesi, înca, din malul de vulgaritate, de impostură, de prostie, de lene, hoție și minciuna politicianista în care pare să se înece, cu încetul, lumea românească – a renăscut. Ea ne-a cuprins pe toți cei aflati de fața la eveniment.
Anunțuri

2 comentarii

  1. Un act de cultura remarcabil! Sunt convinsa ca vor urma si alte asemenea evenimente. Inceputul a fost mai greu!!!

  2. Am baut un pahar de cultura ca sa ne stingem setea de frumos. Asemenea oameni ar trebui sa stea clipa de clipa aproape de sufletul nostru.Multumim si felicitari organizatorilor si la cat mai multe astfel de evenimente. Miky

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cafea cu taifas

Blog de carti

Cititorul de Cărți

Nu judeca o carte după copertă, citește-o!

Miscell@nea

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

Bookish Style

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

SemneBune

revistă dependentă de cititori deștepți

Recenzii filme si carti

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

Bibliocarti

Hrănește-te cu lectură!

Bookaholic

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

Bookuria

cu bookurie despre noutati editoriale si culturale

BlogdeCarti.Ro

Un blog cu si despre carti

BookMag

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

bookblog.ro

Just another WordPress.com site

%d blogeri au apreciat asta: