ZILELE ORASULUI TARGU-FRUMOS 20-21 AUGUST 2011

Orasul Targu Frumos a imbracat din nou straie de sarbatoare la editia 2011  a aniversarii sale. Pe parcursul celor doua zile – sambata 20 august si duminica 21 august 2011 – dedicate sarbatoririi orasului, Targu Frumos a fost gazda unor evenimente si invitati de inalta tinuta intelectuala, culturala si artistica. De asemenea, atmosfera orasului a fost animata de concerte, expozitii, concursuri, manifestari sportive, dupa un program elaborat de Primaria  Targu Frumos.

Si cu ce putea debuta mai frumos aceasta sarbatoare decat cu o multumire adusa  inaintasilor nostri, concretizata printr-un edificiu maret – Aleea Personalitatilor.     
Dupa primirea invitatilor la Primaria orasului Targu Frumos, cu totii am mers in Parcul central “ing. Dan Dumitrache” pentru dezvelirea celor sase busturi ale principalelor personalitati care au facut mandrie orasului nostru: Grigore Trancu Iasi (1874-1940), nascut la Targu Frumos – personalitate marcantă din punct de vedere politic, economic şi cultural, fost ministru al muncii in perioada interbelica, autorul primului Cod al muncii, profesor universitar (mai multe inforrmatii aflati:  http://bibliotecatgfrumos.blogspot.com/p/cu-ce-ne-mandrim.html),
Dumitru Teodor Neculuta (1859-1904), nascut la Targu Frumos – poet cu idei socialiste, contemporan cu Eminescu si Creanga, Garabet Ibraileanu ( 1871-1936), nascut la Targu Frumos – scriitor, gazetar, traducator, profesor universitar (mai multe informatii pe: http://bibliotecatgfrumos.blogspot.com/p/cu-ce-ne-mandrim.html), Vasile Alecsandri (18211890) poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician român, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și a literaturii dramatice în România (mai multe informatii pe: http://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_Alecsandri); si-a cunoscut viitoarea sotie, pe Paulina Lukasiewicz, la Targu Frumos, Ion Creanga (1837-1889), marele clasic al literaturii romane, a fost hirotonisit diacon  la Biserca Sf. Paraschiva din Targu Frumos si bineinteles prietenul sau, Mihai Eminescu (1839-1889), poetul nepereche al romanilor, a carui trecere prin Targu Frumos este mentionata in una din scrisorile Veronicai Micle. Busturile au fost lucrate de sculptorul Mircea Stefanescu, lector al Catedrei de Sculptura din cadrul Universitatii de Arte „George Enescu”.
„Aleea personalitatilor” reprezinta un act eminamente cultural care face cinste orasului nostru, propulsandu-l astfel in randul marilor orase culturale ale tarii.
Si ca o punte peste timp, a urmat un alt moment emotionant: premierea copiilor cu merite deosebite la invatatura: Murarescu Adriana, Malanca  Ioana Ilinca, Mihalache Adriana, Cercel Madalina, Mihai Catalin, Neagu Ioana, elevi ai scolilor din oras. „Sa ne respectam trecutul si sa avem grija de viitor” sunt cuvintele d-lui primar Gheorghe Tataru, care a reusit astfel o promovare excelenta a valorilor orasului nostru, in vremuri in care predomina negativismul si superficialitatea.
            Inaugurarea Aleei personalitatilor a fost un moment cu totul remarcabil, apreciat de toti cei prezenti si mentionat la superlativ in cuvantul tuturor celor invitati la microfon.
            O alta surpriza pentru targoveti l-a constituit numarul mare de personalitati culturale si politice care au raspuns invitatiei de a fi printre noi la sarbatoarea orasului. Astfel, o adevarata pleiada de literati, membri marcanti ai Uniunii Scriitorilor, filiala Iasi, oameni de seama ai invatamantului universitar, artisti plastici, ne-au onorat cu prezenta: Valentin Talpalaru, Constantin Parascan, Maria Cassian Spiridon, Nicolae Panaite, Nicolae Busuioc, Liviu Papuc; sculptorul Mircea Mihailescu. Cu totii ne-au oferit cadouri care de care mai frumoase de la oferte de ultime aparitii editoriale, la expozitia inedita de sculptura a maestrului Mihailescu, care ne-a incantat privirea si sufletul pe parcursul celor doua zile de sarbatoare, exponatele fiind oferite spre admiratie tururor celor interesati chiar pe esplanada orasului. Nu trecem mai departe fara a sublinia contributia deosebita la tot ce inseamna activitate culturala in orasul Targu Frumos a d-lui Valentin Talpalaru, poate cel mai iubit dintre targovetii contemporani, chiar daca actualmente isi are domiciliul in Iasi.
            Mentionam, de asemenea prezenta unor inalte oficialitati parlamentare: senatorul Varujan Vozganian, deputatul Cristian Adomnitei, deputatii Petru Movila si Nicu Paduraru, care au fost placut impresionati de progresul vizibil pe care il parcurge orasul nostru in ultimii ani si care au promis sustinerea lor politica in acest demers.
            De asemenea, au fost prezenti numerosi invitati din orasele apropiate dar si mai indepartate ale urbei noastre. Cu totii si-au exprimat bucuria si admiratia pentru tot ce au vazut. Toti au primit ultimul numar al revistei locale Ecouri, dar si pliante si vederi cu Targu Frumos.
Ziua s-a incheiat cu un concert incendiar al Andei Adam si cu recitalul remarcabil al cantaretei de muzica populara Elisabeta Turcu.

Duminica a fost intalnirea cu sportul si competitia artistica. Dintre intrecerile sportive mentionam Concursul Cupa orasului Targu Frumos la Sah, sectiunea juniori si sectiunea seniori. Implicata in promovarea sahului in randul copiilor, Biblioteca Oraseneasca Tg. Frumos s-a ocupat de organizarea concursului, sectiunea juniori si, impreuna cu d-l invatator Verdes Iacobita – arbitru de sah si sustinator al acestui sport, am reusit  sa-i introducem pe toti cei prezenti in atmosfera de concurs. La sectiunea juniori castigatorii au fost: categoria fete, Feclistov Andreea locul I, Radu Elena, locul II, Mihalache Codrina locul III , iar la baieti, Buxai Robert locul I, Nechifor Alexandru locul II, Enea Iustin locul III. Castigatorii au primit cupe, diplome si premii in bani. Tuturor participantilor li s-au oferit diplome de merit.

            Dupa amiaza, pe scena amplasata in centrul orasului si-au dat concursul micii artisti ai orasului; elevi de la scolile din localitate au sustinut programe artistice.
            Spre seara am fost incantati de Maria Cirneci care ne-a oferit un recital deosebit si de trupa Compact. De asemenea, ne-am bucurat de focul de artificii de la final.
            A FOST FRUMOS! A FOST MAI FRUMOS CA ORICAND!!!
            Orasul nostru isi merita cu prisosinta numele deTARGU FRUMOS!!!
           
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cafea cu taifas

Blog de carti

Cititorul de Cărți

Nu judeca o carte după copertă, citește-o!

Miscell@nea

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

Bookish Style

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

SemneBune

revistă dependentă de cititori deștepți

Recenzii filme si carti

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

Bibliocarti

Hrănește-te cu lectură!

Bookaholic

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

Bookuria

cu bookurie despre noutati editoriale si culturale

BlogdeCarti.Ro

Un blog cu si despre carti

BookMag

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

bookblog.ro

Just another WordPress.com site

%d blogeri au apreciat asta: