“70 de ani de la Pogromul din Iasi – ganduri, idei, sentimente„

Biblioteca orașenească împreună cu Centru PAPI Târgu Frumos au organizat vineri, 1 iulie 2011, o masă rotundă cu tema “70 de ani de la Pogromul din Iași – gânduri, idei, sentimente„, care face parte din ciclul de acțiuni dedicate istoriei locale.
            În urmă cu șapte decenii, mai exact în zilele de 29,30 iunie și 1 iulie 1941, se întâmplau la Târgu Frumos evenimente nefaste, tragice pentru istoria orașului și a țării. Deportarea populației evreiești din Iași, cunoscută in istorie ca Pogromul de la Iași, a marcat și populația din Târgu Frumos, aici fiind înmormântate 640 de victime. Deportarea evreilor s-a făcut in trenuri de marfă, cunoscute în istorie  cu denumirea de „trenurile morții„, dat fiind condițiile inumane de transport: lipsa de aer, apă și încetineala deplasării, toate acestea ducând la moartea a mii de oameni, numărul exact nefiind cunoscut nici în ziua de astăzi. „Trenurile morții„ au trebuit oprite, din păcate, și la Târgu Frumos pentru descărcarea cadavrelor, numele orașului nostru fiind astfel legat de aceste evenimente tragice ale celui de al doilea război mondial.
            În fiecare an, la Târgu Frumos, îi comemorăm pe cei înmormântați aici prin slujbe de pomenire la groapa comună din cimitirul evreiesc, la care participă oficialități din țară și străinătate, anul acesta fiind prezent și ambasadorul S.U.A, precum și membri ai comunității evreiești din România. De asemenea, sunt organizate întâlniri, acțiuni pe această temă.
            Biblioteca orășenească și Centru PAPI au marcat acest eveniment prin organizarea unei dezbateri la care au participat elevi, studenți, adulți, invitat special fiind d-l profesor Dan Fripis, care în cartea domniei sale „De la lume adunate… Despre Targu Frumos„ evocă aceste evenimente, sursa de inspirație fiind în primul rând istoria orală. De asemenea, am prezentat proiecții de scurte filme documentare pe tema holocaustului, dar și slideshow-uri cu fotografii și imagini elocvente, precum și o expoziție de carte și fotografie.
Anunțuri

2 comentarii

 1. Anonymous · · Răspunde

  A fost destul de interesant, deoarece cei tineri nu au avut cunoştinţe despre aceste evenimente tragice petrecute în gara oraşului nostru, când trenurile au fost oprite pentru descărcarea cadavrelor şi înmormântarea lor în groapa comună a cimitirului evreiesc. Domnul Fripis Dan a povestit multe întâmplări tragice, cum oamenii încercau să-i salveze pe cei ce mai erau în viaţă,dându-le mâncare şi apă fără să fie văzuţi. Tinerii au pus întrebări şi au dorit să afle lucrurile aşa cum s-au petrecut în realitate. Doamnele bibliotecare ne-au prezentatfilme scurte,documente pe tema holocaustului, imagini elocvente şi o expoziţie de cărţi şi fotografii. Mulţumim.

 2. Anonymous · · Răspunde

  „70 de ani de la Pogromul Iaşi- gânduri, idei, sentimente”

  Biblioteca orăşenească împreună cu Centru PAPI Tg. Frumos au organizat vineri,1iulie 2011, o masă rotundă cu tema ”70 de ani de la Pogromul Iaşi –gânduri,idei, sentimente” care face parte din ciclul de acţiuni dedicate istoriei locale. Biblioteca şi centru PAPI au marcat acest eveniment prin organizarea unei dezbateri la care au participat elevi, studenţi, adulţi, invitat special fiind d-l Dan Fripis care ne-a vorbit despre aceste evenimente nefaste, tragice şi pentru istoria oraşului şi populaţiei din Tg.Frumos. Aici au fost înmormântate 640 de victime, dat fiind condiţiile inumane de transport în “Trenurile morţii”. Au trebuit oprite din păcate şi la Tg. Frumos, pentru descărcarea cadavrelor şi înmormântarea de către localnici, în groapa comună a cimitirului evreiesc din marginea oraşului.
  În fiecare an, la Târgu Frumos, îi comemorăm pe cei înmormântaţi aici prin slujbe de pomenire, la care participă oficialităţi din ţară şi străinătate, anul acesta fiind prezent şi ambasadorul S.U.A. Biblioteca şi Centrul PAPI au prezentat proiecţii de filme scurte, documente pe tema holocaustului, dar şi imagini elocvente, precum şi o expoziţie de carte şi fotografii. A fost destul de interesant, deoarece cei tineri nu au avut cunoştinţe despre aceste evenimente petrecute în gara oraşului nostru, când trenurile au fost oprite pentru descărcarea cadavrelor şi înmormântarea lor în groapa comună a cimitirului evreiesc. Domnul Dan Fripis a povestit multe întâmplări tragice, cum oamenii încercau pe furiş să dea mâncare şi apă celor ce mai erau în viaţă. Tinerii au pus întrebări şi au dorit să afle lucrurile aşa cum s-au petrecut în mod real.
  Mulţumim d-lor bibliotecare , care au pus la vedere materiale diverse pentru informare şi cunoaştere a unor evenimente ce privesc viaţa şi moartea unor vieţi omeneşti, care nu aveau nicio vină. Nina Petrov.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cafea cu taifas

Blog de carti

Cititorul de Cărți

Nu judeca o carte după copertă, citește-o!

Miscell@nea

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

Bookish Style

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

SemneBune

revistă dependentă de cititori deștepți

Recenzii filme si carti

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

Bibliocarti

Hrănește-te cu lectură!

Bookaholic

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

Bookuria

cu bookurie despre noutati editoriale si culturale

BlogdeCarti.Ro

Un blog cu si despre carti

BookMag

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

bookblog.ro

Just another WordPress.com site

%d blogeri au apreciat asta: