DUBLU EVENIMENT CULTURAL LA TÂRGU FRUMOS: LANSAREA REVISTEI "ECOURI" SI A CĂRŢII "ASCUND AMINTIREA" DE IOAN ŞTIFII

 
            Vineri, 24 iunie 2011, la Casa de Cultura „Garabet Ibraileanu” din Târgu Frumos a avut loc lansarea revistei „Ecouri” ( revista de cultura, informare şi publicitate ),creatie a cenaclului literar Garabet Ibraileanu, şi a volumului de poezii „Ascund amintirea”, autor Ioan Ştifii., acţiune organizata de colectivul redacţional al revistei in colaborare cu Biblioteca oraşeneasca si Centrul PAPI Târgu Frumos.
La eveniment au fost invitaţi scriitorul Horia Zilieru si poetul Emilian Marcu, doua personalitaţi importante din peisajul cultural naţional. De asemenea, au raspuns prezent la actiune oficialităţi ale oraşului, intelectuali, elevi dar şi membri obişnuiţi din comunitate care apreciază actul de cultură.
            „Târgu Frumos este un oraş fericit”, spunea in cuvantul de deschidere profesorul Dan Fripis. Faptul ca s-a reuşit la Târgu Frumos reînfiinţarea cenaclului literar „Garabet Ibraileanu”, redactarea unei reviste de cultura – revista „Ecouri”, lansarea cărţii d-lui Ştifii, „Ascund amintirea”, faptul ca aceste acţiuni culturale beneficiaza de sprijinul d-lui primar Jr. Gheorghe Tataru si al Consiliului Local Târgu Frumos şi se bucură de un mare interes in randul comunităţii, dat fiind numarul mare de participanţi la evenimentul de astazi demonstreaza că suntem un oraş emancipat cu pretenţii si aspiraţii culturale.  
            Dintotdeauna au existat la Târgu Frumos astfel de preocupări, astfel de oameni talentati, spirituali, mărinimoşi  care au propulsat localitatea noastra. Subliniem aici activitatea cenaclului literar “Garabet Ibraileanu” care dateaza din 1969, un adevarat focar de cultura, apreciat de marii scriitori ai vremii, dar a cărei activitate a fost întrerupta de multe ori in decursul istoriei de vitregiile vremurilor. Mai mult decât atât, amintim aici rolul important pe care l-a jucat în viaţa culturală locală activitatea cercului cultural Lumina, înfiinţat în anul 1924, care de asemena s-a bucurat de interes şi de aprecierea marilor personalitaţi ale vremii, spre exemplu amintim vizita la Târgu Frumos pe 13 iulie 1929 a marelui scriitor Mihail Sadoveanu, care a participat la aniversarea a şapte ani de existenţă a  cercului literar, prilej cu care a vorbit celor prezenţi despre cronicarii moldoveni “cu privire special asupra lui Ion Neculce”.
            Tot aşa, astazi,la lansarea revistei “Ecouri” , ne-am bucurat sa-i avem oaspeti pe Horia Zilieru si Emilian Marcu, doi titani ai condeiului dar in acelaşi timp şi doi prieteni de suflet ai oraşului, care au apreciat şi şi-au exprimat întreaga lor consideraţie pentru aceste realizari culturale ale urbei noastre.
            Revista “Ecouri”, editata de Cenaclul “Garabet Ibraileanu” are ca director de redactie pe d-l profesor Ştifii Ioan, redactor şef, pe d-l profesor Fripis Dan, din colectivul redacţional făcând parte şi Biblioteca oraşeneasca care se va îngriji in continuare de trăinicia revistei prin participare la fiecare numar cu articole si sugestii dar si prin mediatizarea fiecarei aparţii atât pe site-urile locale cat si pe reţeaua locala de cablu TV. Ne propunem să fie o publicaţie culturală stricto senso şi să aibă ca principal obiectiv descoperirea de tinere talente literare. În acest sens, chiar din primul numar s-a iniţiat un concurs local de literatură la care sunt aşteptate participări din partea tuturor celor cărora le place scrisul.
            Volumul de poezii „Ascund amintirea” a stârnit mult interes dar si multă emoţie în rândul celor prezenţi, dat fiind sinceritatea si muzicalitatea versurilor, principalele teme abordate fiind satul natal  si dragostea de parinţi. Este al doilea volum de poezii publicat de Ioan Ştifii, primul, „Toamna târzie” apărând in 2005 şi bucurându-se de asemenea de succes. Este un poet care promite şi care face mândrie oraşului nostru. 
            Multă inspiraţie celor care scriu şi la cât mai multe apariţii revistei “Ecouri” !!!

Anunțuri

Un comentariu

 1. Anonymous · · Răspunde

  EVENIMENTE CULTURALE
  Ce poate fi mai frumos ca această întâlnire ce a avut loc astăzi 23 iunie 2011, la Casa de Cultură din oraşul Târgul Frumos. Chipuri de oameni veseli, prietenoşi cu toate gândurile la vedere.
  Au venit să întâmpine o idee ce frământa un grup de oameni şi care au transformat-o în realitate. Revista ECOURI s-a născut prin efortul depus de aceşti iubitori de cultură şi frumos. Aceştia sunt: Ioan Ştifii, director editor,Fripis Dan, redactor şef, Enea Constantin, redactor şef adjunct,Pricop Petru,secretar general, un grup de redactori şi Maftei Gabriel, tehnoredactor.
  Revista a înflorit în ziua de SÂNZIENE, zi de mare preţuire şi sărbătoare la români. Un alt eveniment a fost lansarea de carte ASCUND AMINTIRI a d-lui Ştifii Ioan. Au participat ca invitaţi de onoare, poeţii consacraţi Horia Zilieru şi Emilian Marcu, cunoscuţi şi iubiţi de locuitorii oraşului nostru şi primarul oraşului, un iubitor de poezie şi frumos,d-l Tătaru Gheorghe. Amândoi poeţii au vorbit despre revistă şi carte, scoţând în evidenţă în mod deosebit, importanţa şi eficienţa revistei. Doar noi cei aflaţi acolo, le-am putut citi şi asculta sentimentele prezente în scrierile lor.
  Atât d-l Horia Zilieru cât şi d-l Emilian Marcu au felicitat pe cei ce au realizat lucrul acesta, sponsorii implicaţi, locuitorii oraşului Tg. Frumos şi nu în ultimul rând pe domnul primar, care a promis să sprijine realizarea revistei ECOURI într-un spaţiu puţin mai mare .S-a remarcat că revista nu va fi implicată în acţiuni politice, oraşul având destule relizări şi evenimente în plan cultural, social, învăţământ legat de existenţa locuitorilor din Tg. Frumos. Luând revista în mână, mi s-a părut f. mică, dar citind-o am constatat, că aproape nu-mi încăpea în braţele mele .Au citit din revistă d-l Dan Fripis, el fiind un adevărat moderator şi prezantator al evenimentelor. Au citit poezie, domnii: Horia Zilieru, Emilian Marcu, Ştifii Ioan. Au primit câte un exemplar din revistă toţi participanţii, iar cartea s-a distribuit doar celor care au dorit. „La mulţi ani” revistei ECOU şi să dăinuie peste ani!!
  24iunie- Olina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Cafea cu taifas

Blog de carti

Cititorul de Cărți

Nu judeca o carte după copertă, citește-o!

Miscell@nea

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

Bookish Style

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

SemneBune

revistă dependentă de cititori deștepți

Recenzii filme si carti

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

Bibliocarti

Hrănește-te cu lectură!

Bookaholic

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

Bookuria

cu bookurie despre noutati editoriale si culturale

BlogdeCarti.Ro

Un blog cu si despre carti

BookMag

Biblioteca Orașului Târgu Frumos „Universul Cunoașterii”

bookblog.ro

Just another WordPress.com site

%d blogeri au apreciat asta: